maandag 1 februari 2010

Lorca

Bart Vonck legt met de verzamelende gedichten van de Spaanse dichter Federico Garcia Lorca (1898-1936) getuigenis af van de volledige Lorca,van alle dimensies van zijn persoonlijkheid, de nadruk leggend op zijn complexiteit, om hem niet te vernauwen tot één dimensie.
Lorca, de grootste Spaanse dichter en toneelauteur van de twintigste eeuw, leidde een getormenteerd leven dat tragisch eindigde tijdens de Spaanse burgeroorlog toen hij door nationalisten vermoord werd wegens zijn progressieve pen en zijn homoseksuele aard. Dat zijn werk in het Spanje van Franco verboden was hoeft dan ook geen verwondering.
In het poëtische universum van Lorca wordt de link gelegd tussen de volkse cultuur en de vernieuwing van het modernisme en het surrealisme. Lorca was een veelzijdig talent die met liederen, sonnetten en andere versvormen aan de slag ging om een lofzang te zingen over het leven in zijn totaliteit.
Hij ging dan ook over het hele Spanje, het Joodse, het Arabische, het Christelijke. Al werd hij in zijn tijd niet altijd begrepen en hadden velen een eenzijdig beeld van zijn taal en zodoende een eenzijdige kijk op Spanje.
Zonde van zijn kunst dus, maar met deze uitgave is het aan ons om Lorca te lezen zoals je hem moet lezen, in als zijn complexiteit, in al zijn oden op leven, liefde en dood. Bart Vonck heeft met dit boek de vertaling gebracht die de Nederlandse lezer daartoe in staat stelt.
Dat de poëzie van Lorca vandaag nog relevant is, heeft te maken met het feit dat hij de dichter was van het eeuwige verlangen, het verlangen dat nooit wordt ingelost. Poëzie van een universeel gegeven kortom.


Federico Garcia Lorca
Verzamelde gedichten
Vertaald door Bart Vonck
Athenaeum-Polak & Van Gennep
874 blz, 39,95€

Geen opmerkingen:

Een reactie posten